‘Zet Wet DBA twee jaar in de ijskast’

‘Zet Wet DBA twee jaar in de ijskast’

18 Nov 2016Bron: MKB-Nederland

Twee jaar geen boetes en naheffingen, alleen maar gebruik van de zes modelcontracten en ondertussen werken aan een fundamentele oplossing voor de vraagstukken op de arbeidsmarkt in de SER. Daarvoor pleiten ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en PZO ZZP naar aanleiding van alle onzekerheid die is ontstaan onder zzp’ers door de nieuwe wet DBA.

Problemen zzp’ers oplossen

Volgens de ondernemersorganisaties dreigt het kabinet nu verkeerde afslagen te nemen om de ontstane problemen van bijna honderdduizend zzp’ers op te lossen. Zo stelde FNV Zelfstandigen deze week voor om zzp’ers vrij te stellen van controles door de Belastingdienst als ze aan specifieke voorwaarden voldoen. Ze moeten dan bijvoorbeeld hogere uurtarieven rekenen dan minimaal twee keer het gemiddelde cao-loon.

Moratorium twee jaar

De ondernemingsorganisaties, vrezen dat als het kabinet kiest voor dit soort oplossingen dit grote gevolgen gaat hebben voor veel zelfstandigen. Zij vrezen voor een politieke uitruil die grote groepen zelfstandigen en werknemers in de ‘magere armen’ van het UWV duwt. Zo komen we van de regen in de drup en vooral de middeninkomens onder die grens van twee keer modaal, aldus de ondernemersorganisaties. Daarom pleiten zij voor een moratorium op de Wet DBA met de komende twee jaar geen boetes/naheffingen en alleen maar gebruik van de zes modelcontracten. Ondertussen gaan de ondernemingsorganisaties met NL Next Level en in de SER aan de slag voor fundamentele oplossingen voor de arbeidsmarkt, zodat er volledige werkgelegenheid kan ontstaan. Niet werkende contractvormen mogen dit niet in de weg staan.

Geplaatst op 18 november 2016 door Cas Hamburg.

Uw administratie in goede handen?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak
bel +31(0)13 - 545 45 74 of stuur een mail naar info@hamburgadministratie.nl