Tweede Kamer wil duidelijkheid over ZZP

Tweede Kamer wil vóór de Kerst duidelijkheid over zzp-contracten

05 Okt 2016Bron: ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) gaat nog voor de Kerst zoveel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de kwestie met de nieuwe modelcontracten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen, zoals de ChristenUnie het noemde, ‘gas op de zaak’.

Minder klussen voor zzp’ers

De modelcontracten op grond van de Wet DBA moeten een werknemer-werkgeververhouding uitsluiten, maar veroorzaken op dit moment veel onduidelijkheden en problemen. De Belastingdienst keurt een heleboel contracten af en de verwerking loopt ook nog eens erg traag. Opdrachtgevers zijn huiverig voor de contracten en hun gevolgen. Het resultaat is dat zzp’ers minder klussen krijgen.

De PVV wil eigenlijk nu al van het hele contract af. Behalve alle oppositiepartijen zijn ook de coalitiepartijen ongerust over de zzp’ers. De PvdA wil dat ze ,,als de donder” weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden ,,per gisteren” worden weggenomen. De VVD wil evenmin onduidelijkheid en ,,halfzachte oplossingen”.

“Te vroeg voor conclusies”

Op dringend verzoek van de Tweede Kamer zal Wiebes uiterlijk 19 december verschillende rapportages sturen, zodat er nog dit jaar over kan worden gedebatteerd. Wiebes vindt het nu nog te vroeg voor conclusies en zegt dat de tijd moet worden genomen voor goede invoering en beoordeling. Hij herhaalde dat er intussen geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp’er. Goedbedoelende opdrachtgevers en zzp’ers zullen niet worden beboet als ze per ongeluk iets fout doen. ,,Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou onzindelijk zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend”, aldus Wiebes. Hij vindt het contract nog steeds nodig om kwaadwillende werkgevers te bestrijden, die vals concurreren door zzp’ers anders in te zetten dan eigenlijk de bedoeling is.

Geplaatst op 05 oktober 2016 door Cas Hamburg.

Uw administratie in goede handen?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak
bel +31(0)13 - 545 45 74 of stuur een mail naar info@hamburgadministratie.nl